Kuopiosta itään

Tornikahvilasta ja -ravintolasta voi ihailla upeita maisemia moneen suuntaan.

Tornikahvilasta ja -ravintolasta voi ihailla upeita maisemia moneen suuntaan.

Tervetuloa Pohjois-Savoon! Kuopiosta itään on reitti joka vie sinut järvien, salojen, luotojen ja vaarojen maailmaan. Reitin voi taittaa mukavasti autolla, maistellen paikallisia herkkuja ja ihaillen järvisuomen henkeäsalpaavia maisemia, tai vaikkapa pyörällä jos pohkeet kestävät mäkisen maaston nousut ja laskut. Pohjois-Savossa on tekemistä kaikille matkailijoille aina luontoseikkailijasta kulinaristiin ja nuoresta vaariin.

Kuopiosta itään on noin 400km pituinen reittisuositus. Jos tulet etelästä, saatat saapua alueelle esimerkiksi Varkauden tai Pieksämäen kohdalla. Tässä vaiheessa onkin hyvä laittaa Iskelmäradio hieman kovemmalle ja antaa muutaman ikivihreän kappaleen siivittää tietä ennen kuin astumme Pohjois-Savon sydämeen, Kallaveden rannalle Kuopioon. 

Kuopion historia ulottuu aina 1500- luvulle asti ja sanotaan, että alkuperäisen Kuopionniemen kirkonkylän perustamiseen on vaikuttanut itse Miael Agricola. Nykyään se on vilkas ja eläväinen kaupunki, jota ympäröi hätkähdyttävän upea ja suomen mittakaavassa jylhä maisema. Maiseman näkee parhaiten kun nousee Puijonmäellä sijaitsevaan Puijon torniin. Tornin huippu on yli 200m Kallaveden yläpuolella joten ei ole parempaa paikkaa ihailla horisonttiin hiljaa katoavaa järvien ja vesistöjen helmijanaa. Mäelle nousun jäljiltä kurnivan vatsan voi täyttää vaikkapa Torniravintolassa tai Puijon Majassa ja kahvihetkistä vastaa Tornikahvila.

Puijo on siis luonteva paikka loittaa tutustuminen alueeseen, mutta kuten matkailija nopeasti huomaa, Kuopiossa on vielä paljon nähtävää ja eritoten maistettavaa. Alueella on paljon maataloutta ja pientilatuotantoa ja tämän vuoksi Kuopio onkin muotoutunut varsinaiseksi ruokakohteeksi. Paikallista gastronomiaa ylläpitää lukuisat hyvät ravintolat, kahvilat sekä panimot kuten vaikkapa Musta Lammas, RPS Brewing tai Iso-Kallan panimo. Jos haluaa varsinaisen syväsukelluksen ruokaan ja savolaisuuteen kannattaa saapua Elokuussa Satoa festivaalin aikaan sekä tutustua Taste Savo– hankkeeseen.

Kuopion satamasta voi kesällä ottaa lauttamatkan Kortejoen puolelle ja vierailla Alahovin viinitilalla!

Kuopiosta suuntaamme pohjoiseen, Siilijärven suuntaan. Idyllin maalaismaiseman vilistessä ikkunassa on aikaa pohtia haluaako vierailla Tahkovuorella josta löytyy tekemistä myös kesäkaudella. Jos taas kaipaat korkeatasoista majoitusta herkullisella aamiaisella voit suunnata länteen Pyhäjärven suuntaan ja yöpyä Lomakartano Kivennavan tunnelmallisessa kartanohotellissa.

Seuraavaksi matka jatkuu pitkin itäsavolaista vaaramaisemaa Juankosken kautta aina hieman Pohjois-Karjalan rajan tuntumaan asti, josta löytyy Iivananpuron tila mansikoineen, vadelmineen ja herukoineen.

Reitti poikkeaa Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon kautta takaisin Pohjois-Savon puolelle, jossa odottaa seuraava majapaikka, Niemilomat. Ruokaakin on tässä kuvankauniissa ympäristössä tarjolla. Lähialueelta löytyy myös mukavia patikkareittejä.

Vielä yksi mutka maakuntarajojen ulkopuolelle. Seuraavana vieraillaan jälleen rajaseudulla, tällä kertaa Etelä-Savossa Pieksämäen Jäppilässä, josta löytyy vallan ihastuttava Jäppilän kievari. Amerikkalaistyylistä streetfoodia saa harvemmin näin pieneltä paikkakunnalta, mutta kievari tekee sen omintakeisella tyylillään.

Vielä on edessä yksi pysähdys, nimittäin Tiinan tupa, kahvipaikka äärimmäisen kauniilla järvimaisemalla. Täällä kelpaa rentouttaa matkalla väsyneitä jalkoja, jonka jälkeen matka jatkuu takaisin Kuopioon.

Takaisin edelliselle sivulle