Kesämuistoja ja kohtaamisia maatilamatkailuyrityksissä

Artikkelit

”Olet hetken enne, et sama kuin ennen.

Ajatukseni muualta lukkiutuneet, vain sinun vuoksesi uppoutuneet.

Olemme vielä jotain suurta, luomme pian yhteistä juurta.”

-Jasmin Jämsén, Yhdessä versoavat puumme

Kohtaamiset maaseudun yrittäjien luona kesän aikana havahduttivat oman sydämen äärelle. Miltä tuntuu kokea luontoa elämäntapana? Entä kun siitä pitää saada elanto koko perheelle ja mahdollisesti monelle sukupolvelle, jotka asuvat tilalla? Siitä sain tuntumaa kesäkiertueella Matkamaalle.fi jäsenyrityksiimme, joissa maatilamatkailu on arjen elinkeinona.

Kuten laulussakin sanotaan, huomasin, että kaiken takana on usein nainen. Käymissäni maaseutukohteissa oli aina suuren sydämen omaava nainen, joka luovasti ahkeroiden työsti asioita pieteetillä yhdessä miesväen kanssa eteenpäin. Maaseudun yrittäjä omaa monia tärkeitä piirteitä, joista sitkeys ja peräänantamaton yrittämisen halu ja rakkaus maahan ja luontoon, lapsiin ja eläimiin kantavat. Sydämen sivistys ja ajan antaminen vieraalle, vieraanvaraisuus ovat myös yhteistä. On myös yksi yhteinen tekijä, jota he rakastavat; omat juuret, hiljaisuus ja maaseudun rauha ja sydämen vahva rakkaus näihin asioihin.

Eräjärven Eerola – elämyksiä ja tapahtumia maaseudun sydämessä

Eräjärven Eerola Orivedellä on lähes 300-vuotias sukutila, kohtaamisten paikka, jossa elämäniloa tarjotaan vieraille kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kautta. Ruokailu-, majoitus- ja juhlapalveluyritys on toiminut maatilan yhteydessä jo 35 vuoden ajan. Sukupolvien jatkuvuus on elävästi Eerolassa nähtävillä, sillä tilalla työskentelee 10., 11. ja 12. isäntäpolvi. Yrittäjä Hannele Eerola-Jämsén yhdessä tyttärensä Jasmin Jämsénin kanssa kehittävät kiinnostavaa ohjelmatarjontaa jatkuvasti. Tutustuin yrittäjiin Oriveden Green Care -luontotapahtumassa. Siellä missä tapahtuu, ovat nämä aktiiviset yrittäjät mukana ideoiden jatkuvasti uutta asiakkailleen sekä luoden yhteistyöverkostoja.

Hannele ja Jasmin ovat kiinnostuneita ihmisläheisistä ja monin tavoin hyvinvointia kohottavista aiheista, jotka tällä hetkellä puhuttelevat asiakkaita yhä laajemmalti. Se mitä ei vielä näe, mutta aistii ajan hengessä kiinnostavan, on näiden rohkeiden edelläkävijänaisten ohjelmissa mukana. Jasmin tuo lisäksi runouden ja tarinat mukaan perinteeseen. Yrittäjät uskaltavat kuunnella rohkeitakin asiakastarpeita ja silti tehdä paikasta omannäköisen. Kohtaamiset ovat todella mieleenpainuvia, kuten Hannele totesi. Ihmisyys ja ihmisen hyvinvointi on tärkeää. Asiakkaat saavat niin kehon, mielen kuin sielunkin ravintoa ja elämyksiä Eräjärven Eerolassa. Herkkyys, aistielämykset, tunne ja valo sekä sielun kauneus – ne yhdistän tähän paikkaan.

Tänä vuonna Eräjärven Eerolan pääteema on metsä. Terveyttä metsästä -kurssilla on tutustuttu metsäkellintään ja puuhengitykseen. Taavi Kassilan joogakurssilta on saatu voimaa luontomeditaatiosta ja mantrajoogasta. Sammalten kiehtovaan maailmaan on viety Katriina Vuorikiven sammalkurssilla. Tarjonta mukailee sitä, mikä ajassa kiinnostaa. Viime vuonna enkeliteema herkisti asiakkaita ja tänä kesänä nautittiin erilaisista hyvinvointiteemoista, kuten kirjailija ja hyvinvointivalmentaja Tara Langesta, joka voimaannutti kuulijansa. Ensi vuonna jo uudet tuulet puhaltavat Eerolan ohjelmissa ja tuovat jotain uutta ja havahduttavaa perinteitäkään unohtamatta.

Peltolan luomutilan tunnelmaa – koe maatilan rauha ja hiljaisuus

Keväällä vierailin Peltolan Luomutilalla. Tapasin maatilamatkailuyrittäjä Heta Peltolan, joka on palannut juurilleen jatkamaan luomutilaa. Hän on ystävällinen ja innostunut luomutilan vetäjä ja tilanjatkaja, joka ideoi yhdessä miehensä kanssa tilan toimintoja ja uusia yhteistyömahdollisuuksia. Tilalla on tehty sukupolvenvaihdos ja uutta tekemistä ja suunnittelua vaaditaan huomioiden kaikessa myös perinteiden vaaliminen.

Sinne mennessä koin jotain tuttua lapsuudesta. Pihapiiri muodostui rakennuksista ja niitä ympäröi ruispellot. Talon sisälle astuessa tunnelma oli kuin olisin astunut menneeseen aikaan, kauniiseen tupaan, jossa oli vanhoja esineitä. Historia ja talon energiat olivat käsin kosketeltavia. Talon vanhempi isäntä on tarinankertoja, joka kertoi neidoista ruispellosta veikeä katse silmissään. Huomioin heti ystävällisyyden ja seesteisen tunnelman sekä perinteisen ison pirtin, missä ruisleivät roikkuivat katossa.

Heta Peltola on paluumuuttajana tullut sairaanhoitajan pestistä jatkamaan tilan perintöä. Se teki minuun suuren vaikutuksen. Ei ole helppoa hypätä suuren muutoksen kautta maaseudun elinkeinoa harjoittamaan. Hänellä on juuret ja rakkaus luontoon, mikä kantaa eteenpäin. Nykyajan maaseutuyrittäjä ei enää selviydy yksin vaan yhteistyöverkostot ovat myös tärkeitä. Ystävällisyys, maaseudun rauha ja sauna järvimaiseman kanssa saivat minut tuntemaan, että haluan tulla tänne lomailemaan. Lähellä on kauniin luonnon ohella kesäteatteri sekä Mäntän taidenäyttelyt, joihin voi tehdä retkiä maatilalta. Luontoyhteyttään voi palata vaalimaan tänne hiljaisuuden, perinteiden ja rauhan tyyssijaan.

Maaseudun helmi ja rauhan tyyssija arjen kiireiselle – Kavalton tila

Kavalton tila on toimiva maatila Piikkiönlahden rannalla, kauniissa maalaisympäristössä, kivenheiton päässä Turusta. Tilalla perinteitä vaalii jo 11. sukupolvi; Taija ja Antti Kavalto. Tapasin Taija Kavalton yhtenä kiireisimmistä loppukesän perjantaista. Taija on hyvin aktiivinen ja monessa mukana verkostoituneena. Häitä ja tapahtumia kesän viikonlopuille riittää. Juhlapaikkana Kavalton tila on hyvin suosittu. Hirsinen Tuurunlinna on rakennettu mäntymetsään oman metsän puista kauniin metsälammen kupeeseen. Siellä käydään niin värikuulasotaa kuin pidetään keskiaikaisia tapahtumia.

Kauniita muistoja rakennetaan ja syntyy niin häihin, kuin sukujuhliin ja syntymäpäiviin. Juhlista on alkanut tulla yhä henkilökohtaisempia. Näin ollen vieraiden lukumäärä juhlissa on nykyään pienempi kuin menneinä vuosina, mutta juhlat ovat entistä henkilökohtaisempia ja intiimimpiä. Niiden ohjelmasisältöä suunnitellaan kohderyhmän mukaan entistä enemmän. Taijan kanssa katselimme tilat ja kauniin lampimaiseman rakennukset, jotka hänen appiukkonsa Markku Kavalto rakennutti oman hyvän makunsa saattelemana kuin ne olisivat aina kuuluneet mäntyiseen maastoon. Ihailin todella yksityiskohtia, joissa luontoa oli säästetty ja kunnioitettu. Kaikessa puheessa kuului, miten rakkaus luontoon ja maaseutuun oli päällimmäisenä ja tämä elinkeino liittyi vahvasti omistajien vahvaan luontorakkauteen.  Täällä luonnon hiljaisuus ja rauha hellivät matkailijoita, jotka tulevat rauhoittumaan. Yksi keskeinen asiakasryhmä on työyhteisöt. Työhyvinvointiin, työkyvyn ylläpitämiseen ja näihin liittyvään virkistykseen ja arjen katkaisuun liittyvät tapahtumat tekevät tuloaan.

Makumatka Maalle tapahtumassa Ilolan maatilamatkailussa

Ilolan maatilalla Makumatka maalle -tapahtumassa syyskuussa tapasin maatilan omistajat kolmessa polvessa. Kirsi Ilola-Ollikka ja äitinsä Marja olivat vastassa. Myös Kirsin tyttö oli hevostalleilla ahertamassa. Päivä oli vilkas, kun luomutuotteet, käsityöt ja eläimet maatilalla vetivät ihmisiä syksyiseen tapahtumaan. Sydämellisyys ja huumori ovat yrittäjien kuvaavat ominaisuudet. Henki siellä on lämmin ja kodikas. Maatila majoittaa ja siellä on monenlaista tapahtumia vuodenaikateemoineen. Ilola on tunnettu hevostilana, jossa toimii vireästi hevos- ja ratsastuskoulutusta ja toimintaa. Luonto, lapset ja eläimet ovat heille rakkaita ja toiminnassa se näkyy. Tilalla on pitkät perinteet.

Kaikessa tulee läpi yrittäjähenki, ihmisyys ja inhimillisyys sekä vahva tahtotila saada toimeentulo ja elämän tarkoitus maaseudulta ja luonnon ääreltä. Jo varhain Marja ja Leo lähtivät yrittämään sitä, mikä maaseudun elantona kulloinkin toimi. Kun suuren navettatilan hanke aikanaan kaatui, he ottivat kesälapsia, joita sitten heillä hoidettiin muun toiminnan ohessa pitkään. Wanha asema tuotiin nykysijoilleen 1995. Sisulla ja sydämellä he ovat pyörittäneet maatilamatkailua ja verkostot lähiseudulle ovat hyvät. Omaa moninaista tuotekehittelyä on ollut kautta aikojen, mm omenaluumu- sekä salmiakkimustikkahillo. Luomutuotteet tulivat 1990-luvulla ja Ilolat olivat alusta alkaen luomutuotteiden kehittäjiä. Tilalla on luovasti erilaisia taide- ja valokuvanäyttelyitä. Joulupaketti kyläläisille ja asiakkaille on heillä jo traditio. Siihen kuuluu joulun ruokaperinteiden ohella mm kynttiläkulkue, jossa laulua ja yhdessäoloa. Ilola on monipuolinen maatilayritys, ja löytyy kaikenikäisille maatilasta ja maatilan tuotteista pitäville jotakin.

Kirjoitus: Vuokko Isokorpi; https://www.vuokkoisokorpi.com

Kirjoittaja yhdistää lempeästi luontoa ja sen antimia, läsnäoloa, liikettä ja yhteyttä.

Kuvat: Vuokko Isokorpi ja yritysten kotisivut